Kvinder der spiser for meget

  • Kvinder der spiser for meget

24. januar 2018

For tiden har jeg et netflix-abonnement. Og pludselig er der åbnet en spændende verden for mig med alternative programmer om psykologi, psykosomatik og behandling af forskellige problemstillinger.

Et af de programmer jeg er meget optaget af er en serie programmer om behandling af spiseforstyrrelser på et behandlingstilbud i USA. En række kvinder og en enkelt mand - næsten alle med trang til overspisning - opholder sig 42 dage på stedet, hvor de gennemgår en behandling i gruppe.

Der bliver anvendt forskellige teknikker, som jeg også bruger i mit eget arbejde, nemlig gestaltterapi og guidet meditation/ hypnose til at rydde op i den fortid, som hos de fleste med spiseforstyrrelser spiller en vigtig rolle. Og vi kommer meget tæt på dynamikkerne i gruppen og på de enkelte deltagere i udsendelsen. 

Det er superinteressant tv - både for mig som behandler - men også for alle andre, som interesserer sig for, hvordan vores fortid præger os som mennesker og præger de handlinger vi gør hver eneste dag.

Hvis du har netflix, så søg på "Afhængig af mad" - så kan du også se med. 

Jeg har i klinikken arbejdet med overspisning i forskellige versioner, og der gemmer sig altid en historie i spisetrangen. En historie, som pludselig giver mening til trangen til at spise for meget. Ofte historier om at passe på sig selv - få dannet et værn omkring sig - eller måske et behov for at dæmpe urolige følelser indeni, hvor mad bliver medicinen. 

Nogle gange kan en enkelt hypnosebehandling gøre en kæmpe forskel. Andre gange kan der være brug for at arbejde i et længere forløb, fordi der skal ryddes op og erkendes, hvad der ligger bag - før man kan begynde at ændre sine spisevaner. 

Der er mange udsendelser på tv omkring livsstilsændringer. CHris McDonald gør det godt - og jeg bliver altid vældig inspireret af at se ham i aktion - men jeg savner den psykologiske dimension i alle de udsendelser, som sendes på dansk tv. Man hjælper ikke deltagerne til at forstå, hvorfor det har været nødvendigt for dem at spise så meget. Man hjælper dem ikke med at håndtere de svære følelser, som ligger nedenunder. 

Og får man ikke ryddet op og arbejdet med de underliggende årsager, så vil der ofte ske tilbagefald og vægten vil uvægerligt stige igen. 

Skulle du have lyst til at se nærmere på dine spisevaner, så er du altid velkommen til at henvende dig og få hjælp til at rydde op i din fortid, så du kan få en sundere livsstil - og komme i balance med dig selv. 

 

Gå til bloggen


Kommentarer

bubble