Hypnose og følger efter hjerneskade

  • Hypnose og følger efter hjerneskade

01. august 2017

Forskning fra Aalborg Universitet har påvist, at hypnose kan have en effekt på de mentale eller kognitive funktioner, som ofte bliver påvirket, når man får en hjerneskade. 

Jeg har ikke været en del af det oprindelige forskningsprojekt. Men efter et tv-indslag om emnet i februar 2017, hvor jeg deltog for at vise, hvordan hypnose foregik, har jeg fået mange henvendelser fra mennesker, som alle drømmer om at få en normal hjerne igen – eller i hvert fald bare få det lidt bedre. Det har givet en meget lang venteliste hos mig.  

Men det har også givet mig etiske overvejelser.

Det er min oplevelse, at mange mennesker ramt af hjerneskade har fået en urealistisk forventning efter tv-indslaget – om at de kan blive, som de var før med hypnose.

Jeg har nu lavet hjerneskadehypnose i ca. et års tid (sommer 2017), og jeg har brug for at melde klart ud, at jeg ikke har ’normaliseret’ nogen af de søde mennesker, som er kommet hos mig. Nogle har fået det lidt bedre, og nogle pårørende har bemærket lette ændringer i, hvor meget den ramte kan huske.

MEN der er også mange, som ikke har opnået mærkbare ændringer i deres hverdag. Det er derfor vigtigt for mig at understrege, at vi fortsat mangler forskning i, hvad der virker på hvad ift. hjerneskader – og at jeg IKKE kan fjerne hukommelses- og koncentrationsproblemer.

Jeg synes selv, det er dyrt at komme hos mig – og derfor vil jeg også være ærlig omkring de resultater, jeg har opnået indtil nu – så man på forhånd ved, at der ikke er nogen form for garanti for forandring. 

Der hvor jeg ved, at vi sammen kan skabe forandringer er ved:

Søvn
Højt stressniveau
Angst
Smerter
Lydfølsomhed
Dårligt selvværd

Men det er vigtigt at nævne, at du selv skal være en aktiv del af forløbet – og også skal lave hjemmearbejde i form af selvhypnose – for at vi kan få en effekt.

Dårlig nattesøvn og et højt stressniveau er ofte en følge efter hjerneskade, og hvis det er tilfældet hos dig/ din pårørende, foreslår jeg, at vi starter forløbet og arbejder med at stabilisere nattesøvnen og at få nervesystemet i ro igen. At blive ladet ordentlig op er en forudsætning for, at hjernen kan komme til at fungere godt igen. 

Kan alle med hjerneskader hypnotiseres? 

Forskningen har ikke vist, at der er forskel på hypnotiserbarhed mellem folk, der har fået en hjerneskade, og folk uden en hjerneskade.

Min erfaring har dog vist mig, at der kan være vanskeligheder med hypnotiserbarheden ved frontale skader, hvor der mangler erkendelse og fornemmelse for kroppens reaktioner. Men lad os drøfte problemstillingen specifikt ift. dig eller din pårørende! 

 

 

Gå til bloggen


Kommentarer

bubble