Hypnose kan bedre graviditetskvalme

  • Hypnose kan bedre graviditetskvalme

06. maj 2016

Jeg fik en henvendelse fra en kvinde, som var svært plaget af kvalme i forbindelse med sin graviditet. Hun ville høre, om hypnose kunne hjælpe hende. Jeg søgte i den internationale forskning på området og fandt flere spændende artikler om emnet.

Kvalme i forbindelse med graviditet forefindes i 50-90% af alle graviditeter. Normalt går den i sig selv efter 16-18 uger, men hos enkelte varer kvalmen ved. 15-20% har faktisk kvalme frem til 3. trimester, og 5% frem til fødslen (se artikel nedenfor). Tilstanden ledsaget af opkastninger kan give svære følger bl.a. i form af vægttab og fører af og til indlæggelser med sig samt behandling med medicin.

Hvorfor får nogle kvinder så voldsom kvalme?

Der er fundet sammenhænge mellem psykologiske vanskeligheder, højt stressniveau og alvorlig kvalme i flere forskellige studier. Noget tyder således på, at den langvarige version af kvalme og opkastninger kan være udtryk for en stressreaktion. Stressreaktioner kan behandles med hypnose, og derfor er det nærliggende at undersøge, om hypnose kan bedre graviditetskvalme.

Madrid m.fl. lavede et såkaldt casestudie med fire kvinder, hvor alle havde stor effekt af hypnosen med bare en enkelt behandling.

Den kvinde, som søgte behandling hos mig, oplevede rigtig god effekt af hypnosen. Vi indspillede en hypnose, som hun tog med hjem til at høre dagligt, hvilket hun senere beskrev som effektivt.

Behov for mere evidens

For at behandlingen med hypnose ift. graviditetskvalme kan blive mere anerkendt, kræver det at større forskningsprojekter viser effekt. Den forskning som er udført indtil videre på området er primært casestudier, dvs. at der kun er få deltagere. De cases som beskrives i forskningen taler dog kraftigt for brugen af hypnose ift. graviditetskvalme. Min egen case taler for det samme.

 

Litteratur:

Madrid, A.; Giovannoli, R. & Wolfe, M (2011): Treating Persistent Nausea of Pregnancy with Hypnosis: Four cases. American Journal of Clinical Hypnosis, vol. 54(2), pp.107-115.

 

Gå til bloggen


Kommentarer

bubble