Får du heller ikke gennemført det du drømmer om?

  • Får du heller ikke gennemført det du drømmer om?

01. januar 2019

Det sidste års tid er det blevet meget tydeligt for mig, at jeg har en blind passager med ombord i min bil. Jeg har gennem flere år iagttaget mig selv lidt udefra og set, hvordan jeg er supergod til at få nye kreative idéer til produkter, jeg burde lave og sælge i min psykologforretning: Onlinekurser, nye lydfiler, foredrag, you name it og jeg har tænkt det.

Jeg har været vældig stolt at min sprudlende popcornhjerne, som kan nogle gange kan avle 2-3 nye virkelig gode idéer på en enkelt dag.

Men mit problem er, at idéerne stort set aldrig bliver til noget i praksis. Og når det af og til går op for mig, at den her idé, den tænkte jeg faktisk også for to år siden, og intet har forandret sig – ingen produkter er der kommet ud af det – så bliver jeg skuffet over mig selv. Ked af, at jeg igen har svigtet mig selv og ikke kommer videre til at få skabt det arbejdsliv, som jeg drømmer om.

Jeg er kommet noget af vejen. Jeg har formået at lave en forretning nu som selvstændig psykolog, som jeg kan tjene penge på – men det er ikke lykkedes mig at få skabt præcis det arbejdsliv, som jeg drømte om, da jeg sprang ud som selvstændig. Der er elementer, som jeg savner – og som jeg ved, at jeg bliver nødt til at få integreret i mit arbejdsliv, hvis jeg skal kunne holde til at arbejde som psykolog de næste 20 år.

Hvorfor er det jeg ikke kommer videre med alle idéerne?

Da jeg i sin tid læste på universitetet tilbage i 1990’erne, husker jeg et begreb, som gav meget mening for mig: Self handicapping. Helt konkret handler det om, at man ubevidst kommer til at bruge forskellige strategier til at gøre det svært for sig selv, så man ikke når de mål, man egentlig har sat sig.

Hvordan giver det mening? Det er jo direkte tåbeligt at lave selvsabotage på den måde. Hvad er dog formålet med det? Jo ser du: Hvis jeg nu beslutter mig for at komme videre med et helt konkret projekt, og det faktisk lykkes mig at følge det helt til dørs, og det så viser sig, at det ikke bliver nogen succes – så vil det give et ordentligt hak i tuden på min selvtillid – og måske endda nå helt ind i selvværdet og bekræfte den side af mig, som siger til mig selv: ”Du dur jo heller ikke til noget – der kan du bare se, der er ingen, der gider bruge det du har lavet”.

Men lige så slemt: Tænk at have brugt en masse energi på noget, og at andre så afviser det – og tænker om mig: ”Hun laver da noget elendigt makværk. Hun er da ikke særlig klog.” Jeg vil stå fuldstændig nøgen og sårbar – afsløret i, at jeg ’jo ikke har noget på’ – at jeg er bluff – fuld af varm luft, dybest set værdiløs.

Så self handicapping handler dybest set om frygt.  

Hvad er det for strategier jeg bruger for at ’handicappe’ mig selv?

Helt konkret har jeg adskillige fine strategier, som jeg bruger til aldrig at nå i mål med det jeg drømmer om, når jeg sidder der foran min computer og skal i gang med mit projekt:

  • Jeg får en ny idé, som jeg lige må skrive ned, for den kan jeg måske gå videre med senere. Og den nye idé skaber et brændende ønske om lige at finde ud af, hvad der findes på google om det emne. Og så åbner jeg lige et nyt faneblad og googler lystigt på det nye tema, i stedet for at blive på det faneblad med det indhold, som jeg egentlig var i gang med at skrive på.
  • Jeg skal lige sætte en vask over, når nu jeg sidder hjemme og arbejder. Og lidt senere, så skal den jo hænges op…
  • Jeg skal lige have noget at spise, og så skal jeg lige have en rigtig hyggelig kop te, for SÅ kan jeg virkelig hygge mig med at lave det, som jeg drømmer om. Men tiden går..
  • Jeg skal lige lave en lille meditation, for det er jo godt for min hjerne og min koncentrationsevne.
  • Så kommer der lige en mail ind i mailboxen, måske et nyhedsbrev fra en af de mange gode iværksætterrådgivere, som ved lige præcis hvad det er jeg som selvstændig har brug for, for at komme ud over stepperne – og det er jeg bare NØDT til at læse, for der kunne jo være guldkorn, som jeg ikke må gå glip af, hvis jeg skal videre med mine mange idéer. 
  • Når jeg sidder og arbejder, kan der af og til også komme kritiske stemmer op, som dømmer det ude som jeg sidder og laver: ”Nej, det er ikke helt godt det der”.. og så går der pludselig petitessearbejde i det og jeg når ingen vegne.

Frygten for det ukendte – det der ligger bagved

Jeg har gjort mig mange tanker om, hvorfor det er så svært for mig at holde fokus, når jeg af og til tager en dag i kalenderen til at producere og udvikle på mine ideer. Men det er først nu jeg for alvor begynder at forstå grundkernen i de mange handicappende strategier: Jeg er simpelthen bange for at gennemføre projekterne.

 For hvis det lykkes mig at gøre det færdigt, som jeg har tanker om, så vil mit arbejdsliv transformere sig: Jeg vil skulle ud af den trygge base, som jeg har lige nu i min lille klinik. Jeg vil skulle ud og være langt mere synlig, lave salgsarbejde og lave foredrag. På den ene side noget af det, jeg virkelig gerne vil - men på den anden side noget af det, som jeg virkelig frygter – for så bliver jeg synlig. Så kan jeg ikke længere gemme mig bag blogindlæg og updates på sociale medier. Så kan det være folk dømmer, at jeg slet ikke har noget at bidrage med, og jeg falder helt til jorden som seriøst kikset.

Det modsatte kunne jo også være tilfældet: At folk virkelig syntes, jeg havde noget helt særligt at bidrage med, men den tanke er slet ikke en del af mit naturlige flow af tanker.

Det behøver jo ikke være hverken helt forfærdeligt eller helt formidabelt meningsgivende for alle mennesker. Resultatet af at få gennemført noget kunne jo også bare være, at produktet ligger et sted midt imellem: At det giver mening for nogen mennesker, og ikke for andre. Og at det ville være helt fint.

Frygten ombord

Der kunne jeg godt tænke mig at komme hen til. Og her ved starten af et nyt år er det på plads at sige nytårsforsættet højt: Næste skridt i selvudviklingen hos mig er at lære at komme ud af stedet og ikke lade mig lamme af frygt for fremtiden, frygten for enten at mislykkes eller lykkes.

Jeg så en skøn video på youtube om kreativitet og frygten for at fejle. Heri siger Elizabeth Gilbert (forfatter) bl.a.: ”Kreativitet vil altid fremprovokere frygten. For kreativiteten beder dig om at gå ind i et rum med et usikkert indhold, og frygten hader det – den tror du dør.”  Så vi skal acceptere frygten for det ukendte, måske ligefrem takke den for, at den passer på os, og så sætte den om på bagsædet af bilen. Den skal ikke sidde bag rattet og køre bilen, den skal ikke overtage kortet.

Så det er min intention for mig selv i det nye år: Jeg skal anerkende min egen frygt, og så skal jeg gå videre med der hvor min energi flyder hen – men arbejde med at styre mit fokus og arbejde med min koncentration.  

Hvad med dig?

Handicapper du også dig selv og har svært ved at nå i land med alle de drømme du har? Måske kommer du lidt i gang, men så glider det ud af hænderne på dig, og du kommer væk fra det, du gerne ville? Måske kunne det være en hjælp for dig at sige det højt til nogen, at det er sådan det er? Nogen som kunne støtte dig og hjælpe dig til, at du får holdt fast i drømmene og gjort noget ved dem?

Jeg har nogle mennesker, som jeg har forpligtet mig overfor for at komme videre. Mit håb er, at om et år vil jeg kunne se tilbage på dette nye år og se, at jeg er kommet meget længere i 2019 end i de foregående år. Og nu har jeg sagt det højt også til dig som læser, så nu er jeg endnu mere forpligtet.

Tak fordi du hang på – håber du kunne bruge tankerne til noget ind i dit liv. For mig er det altid godt at vide, at jeg ikke er den eneste i hele verden, der har det sådan her. Vi er mennesker, og vi har alle sammen frygten med ombord på en eller anden måde – den må vi lære at acceptere, for den kan ikke slås ned – den er en del af den menneskelige natur.

Men vi skal kunne leve vores liv og holde fast i vores drømme og arbejde for dem. Frygten må ikke blive en hindring for at komme videre med livet – hvis den gør det, så skal du søge makkere, som du kan sparre med for at genvinde dit fodfæste og komme videre. 

Kunne du bruge mig til formålet, så giv mig et kald! Tlf. 60 55 91 94 

Gå til bloggen


Kommentarer

bubblemedia