Depression eller diabetes?

  • Depression eller diabetes?

25. december 2016

Som psykolog kan det være vigtigt at vide noget om fysiske sygdomme, og hvordan de kan påvirke vores psykiske velbefindende. Hvis vi ikke ved noget om dette, kan vi nogle gange arbejde længe med klienterne - helt forgæves - fordi årsagen til mistrivsel kan være en fysiologisk problemstilling. 

Jeg har selv lidt af forhøjet stofskifte for nogle år siden, og før jeg opdagede, at jeg var syg, nåede jeg at tro, at jeg havde en heftig stress måske i kombination med angst. Jeg var helt oppe at køre - tophysterisk - og med åndenød og en hvilepuls på 110, da jeg endelig kom til lægen og blev akut indlagt og medicineret.

Efterfølgende fandt jeg en dansk forskningsartikel, som netop påviste både kognitive og emotionelle følger af forhøjet stofskifte. Det var altså helt normalt, det jeg oplevede..  

Har man modsat for lavt stofskifte, kan man få massive og langvarige problemer med træthed og depression. 

Hypnose eller besøg hos lægen? 

For nylig havde jeg en klient hos mig, som havde bestilt en tid - han mente, han var ved at udvikle depression. En måned tidligere havde han været hos mig for at få hypnose. Han havde fået konstateret diabetes 2, og han ville rigtig gerne tabe sig og på denne måde forhåbentlig slippe af med sin diabetes, og lægen var gået med på idéen.

Han havde i flere år stået op hver nat for at spise, og denne vane forstyrrede nattesøvnen og var på samme tid ikke nogen hjælp ift. ønsket om at tabe sig. Vi lavede derfor en hypnose for at stoppe nattespisningen, og han fik stoppet den dårlige vane.

Nu en måned senere kunne han så fortælle, at hans symptomer på depression begyndte, da han stoppede med at spise om natten. Han havde det allerværst om morgenen med kvalme og stort fysisk ubehag, og psykisk følte han sig helt ude af balance. Det svingede dog rigtig meget, nogle uger syntes han var bedre end andre. Efter at have spurgt ind til symptomerne foreslog jeg, at han gik en tur til lægen i stedet for at bruge penge hos mig. For mig lød symptomerne snarere som store udsving i blodsukker fremfor depression, og jeg syntes, der skulle en læge til at vurdere, om han skulle medicineres.  

Efter et par uger skrev jeg til ham for at høre til ham. Han svarede, at han ikke havde haft det bedre i 7-8 måneder. Han var gået direkte til lægen og havde dernæst investeret i udstyr til blodsukkermålinger. Og så gik han med det samme i gang med at styre blodsukkeret via kosten. På meget kort tid var det således lykkedes ham at spise sig ud af sin 'depression' - som slet ikke var en depression, men altså udtryk for en krop, der var i mistrivsel. 

Denne case understregede for mig, hvor vigtigt det er, at jeg får spurgt ordentligt ind, når mennesker kommer til mig for at få hjælp - og at jeg af og til også sender folk videre til lægen.

For dig som læser: Hvis du har massiv træthed eller symptomer på depression, så smut lige omkring lægen og få et tjek, før du opsøger en psykolog! Det kunne jo være dit stofskifte, en lurende diabetes 2 eller en helt tredje fysisk sygdom, som skal behandles - og måske får du det så markant bedre!

Er der så stadig tristhed tilbage, så er du selvfølgelig altid velkommen hos mig! 

Gå til bloggen


Kommentarer

bubble