Behandling af chokreaktioner med hypnose

chok hypnose indre uro overfald traumebehandling

Peter (navnet er ændret) blev overfaldet i sit eget hjem. Slagene fra de to overfaldsmænd var haglet ned over ham, og hans tøj blev flået i stykker. Peter kunne ikke gøre andet end at krumme sig helt sammen for at beskytte sit hoved. Han følte sig ude af stand til at forsvare sig eller beskytte sine to børn, som så på, mens far blev gennembanket.

Hele hans krop rystede efter oplevelsen, og det gjorde den også en uge senere, da han endte i stolen hos mig. Han havde stort set ikke sovet siden overfaldet. Han havde ligget grædende og rystende i sin seng ude af stand til at tage på arbejde, og det var hans mor, som ringede i desperation – familien anede ikke, hvad de skulle stille op. De frygtede, at Peter ville falde fuldstændig fra hinanden.

Chokreaktion

Peter var ramt af en akut chokreaktion, og han var ude af stand til selv at komme ud af den igen.

Når vi udsættes for overfald, som det Peter var igennem, så sætter vores hjerne gang i nervesystemet med et ordentligt skud adrenalin, så vi får energi til at kæmpe eller løbe vores vej. Når kroppen ryster, er det fordi vores nervesystem prøver at regulere spændingsniveauet i kroppen ned igen. Du kan se det hos dyr, der har været i kamp, hvordan de bagefter ryster sig og kommer videre.

Problemet hos mennesket er, at hvis du hverken kan løbe din vej eller føler dig i stand til at kæmpe, så fastfryses reaktionen i dit nervesystem, og så er du i risiko for at blive traumatiseret. Vi har en hjerne og et angstberedskab, som er anderledes og mere avanceret end dyrenes, og derfor kan traumet blive hængende og sætte sig fast – hvor dyrene bare kan ryste det ud af kroppen.

Traumebehandling med hypnose

Da historien hurtigt var ridset op i første session, kom Peter med det samme i hypnosestolen. Han var så usammenhængende og så urolig i kroppen, at han havde akut behov for hurtigt at få lindring og ro. Han var på randen af et kollaps.

Vi lavede den første hypnose og indspillede den, for Peter havde brug for et redskab til også at finde ro derhjemme. Fordi spændingsniveauet i kroppen var så voldsomt forhøjet, lavede jeg en muskelafspænding, hvor jeg gennemgik hele kroppen fra top til tå med skiftevis spænding og afspænding.

Hvis musklerne får lov at blive overanstrengt af at skulle spænde op (frivilligt), får de meget lettere ved at slappe af bagefter.

Og så forstærkede jeg den ro Peter oplevede i kroppen ved at guide ham dybere ned i afslapningen med hypnoseteknikker. Han var rigtig god til at forestille sig/ visualisere et fredfyldt sted, så her førte vi ham hen et stykke tid, inden jeg vækkede ham igen af trancen.

Historien skrives om

Da Peter kom igen anden gang, var der væsentlig mere ro på ham, og han var så småt begyndt på arbejdet igen. Men der var stadig meget uro. De efterfølgende to gange arbejdede vi med at gå tilbage til traumet, ikke for at genopleve det, men for i stedet skabe en ny fortælling.

Det at rekonstruere oplevelsen og give den ramte en oplevelse af, at du ER i stand til at handle og enten få kæmpet eller flygtet, kan tricke hjernen til at give slip på den fastfrysning, som nervesystemet sidder fast i. Og det er det vi kan med hypnosen: At skabe en oplevelse af, at vi kan handle i situationen. Derfor er hypnose et fantastisk redskab til traumearbejde, hvis man altså har en solid faglig baggrund og ved, hvad man har med at gøre.

Peter havde i anden session med hypnose ikke mod på at gå ind i kampen og forsvare sig, men foretrak at løbe sin vej og tage børnene med. Så han endte på en blomstereng, hvor han og børnene fandt ro.

Tredje gang Peter kom, havde han fået det meget bedre og kunne nu igen sove om natten. Det lykkedes ham at forestille sig, at han fik skubbet overfaldsmændene ud af døren og låste den – og igen kunne vende tilbage til sine børn og få dem beskyttet.

Mareridt – genoplivning af traumet

Fjerde og sidste gang Peter kom – efter tre ugers pause – havde han udviklet mareridt nærmest hver nat, hvor han drømte om overfaldet. Vi lavede igen en hypnosebehandling, og denne gang talte vi om, hvad der kunne være en acceptabel måde at forsvare sig på for Peter.

For Peter var det at slå en helt fremmed tanke – man må ikke slå – men han kunne acceptere forestillingen om, at han kunne gribe fat i armene, der slog på ham og på den måde få stoppet overfaldet, og så få overfaldsmændene presset ud af døren og ud i deres bil.

Jeg fulgte op med Peter efter en uges tid. Mareridtene var forsvundet, og han havde det rigtig godt. Der var ro på ham igen, og vi blev enige om, at han kontaktede mig, hvis han fik brug for hjælp igen.

Har du brug for hjælp?

Oplever du selv at sidde fast i en traumatisk opleve, som vender tilbage igen og igen, eller har din krop svært ved at geare ned og finde ro igen efter voldsomme oplevelser, så tag kontakt til mig og få hjælp.

Du kan selv starte noget af arbejdet ved at lytte til mine hypnoser på youtube: Start med ’Ro med muskelafspænding’ og ’Ro i nervesystemet’.

Lyst til at følge med? 

Så tilmeld dig mit nyhedsbrev og få samtidig en kort intro til hjernetræning. På nyhedsbrevet får du bl.a. besked om nye blogindlæg samt tilbud fra min shop med hjernetræning.

OBS - nyhedsbrevet kommer en til to gange om måneden